Maak je niet dik ;-)

Of toch wel? Het aantal Nederlanders met overgewicht is in 30 jaar tijd bijna verdubbeld. In 2020 had bijna 50% van 18 jaar en ouder overgewicht. Dat staat nog los van de toename tijdens de coronapandemie. Afgelopen 1,5 jaar heeft ertoe geleid dat een deel van de mensen minder is gaan bewegen, de motivatie is verloren om zelf te blijven sporten en ongezonder is gaan eten. 

 Overgewicht heeft nadelige effecten op onze gezondheid. De kans op o.a. suikerziekte, hart- en vaatziekten en slijtage aan de gewrichten neemt aanzienlijk toe. Dat wil je toch niet? Het verlies van een paar kilo, levert al direct een enorme winst op voor je lichaam en geest.

Wanneer jij bij mij komt en zegt: “Silvia, ik wil wat kilo’s kwijt”, is het heel belangrijk om samen vast te stellen:

  • Heb je een gezond gewicht of niet? Hoe ik dat meet, leg ik je zo uit.
  • Wat is je streefgewicht?
  • Is jouw streven reëel en verantwoord?
  • Welke termijn gaan we hieraan koppelen?
  • Hoe vaak per week heb je tijd om te sporten én te bewegen? Dat zijn 2 verschillende items, waar ik je bij ga helpen en motiveren!
  • Hoe gaan we ervoor zorgen, dat jij op je gewenst gewicht blijft?

Er is natuurlijk al veel geschreven over overgewicht en hoe het kan ontstaan. Dat laatste laat ik voor nu even liggen. Belangrijk bij mijn personal trainingsprogramma is om te bepalen, of er sprake is van een gezond gewicht of dat je in een risicogroep zit.

Ik maak hierbij gebruik van 3 soorten metingen:

  • Je BMI (Body Mass Index). Dat is je lichaamsgewicht in kg/lengte in meters x lengte.
  • Het meten van je buikomvang
  • Huidplooimeting op basis van een 4-punts meting

Aangezien de uitkomst van je BMI weinig inzicht geeft in je vetvrije massa en vetmassa, voer ik ook nog die andere 2 metingen uit. Let wel, er zijn nog meer manieren om een gezond gewicht te bepalen. De 3 die ik uitvoer zijn in combinatie met personal training een zeer effectieve manier om doel- en procesgericht aan de slag te gaan.

Het meten vindt aan het begin van een programma plaats. Tussentijds bewaken we de voortgang en sturen zo nodig bij. Het tussentijds meten geeft jou ook een stimulans om het gewenste doel te behalen. Aan het einde van je vastgestelde termijn gaan we jouw slagingspercentage bepalen. Hier gaan we natuurlijk voor die 100%!!

5 tips om overtollige kilo’s te lijf te gaan:

  1. Begin je dag met een beweegmomentje. Denk hierbij aan 15 tot 20 minuten buiten wandelen, de kinderen naar school brengen op de fiets in plaats van met de auto of haal een tabata workout van YouTube en doe lekker actief mee. Het gaat erom, dat het een vast patroon wordt. Net als tandenpoetsen bijvoorbeeld, dat is ook een patroon waar je niet over hoeft na te denken. Ook al is het buiten geen 21 graden, geniet van de frisse lucht en neem de omgeving heerlijk in je op.
  2. Vervang cheat food door gezonde snacks en leg het neer op plaatsen waar je steeds naar teruggrijpt, bijvoorbeeld in de koelkast of in dat ene verraderlijke snoeplaadje.
  3. Vraag je omgeving (gezin, vrienden, collega’s) om je te helpen en ondersteunen bij gezonde keuzes. Dus vraag ze om je te stimuleren om een extra stukje te gaan wandelen, dat calorierijke toetje te laten staan of juist niet aanmoedigen dat borreltje tóch te pakken.
  4. Ga vooral niet met een hongergevoel boodschappen doen. Gegarandeerd dat je te veel koopt of toch die verleiding niet kan weerstaan. Zonde toch?!
  5. Houd je eten en drinken bij in een app. Heel simpel en toegankelijk. Veel mensen onderschatten het aantal calorieën van een product en overschatten hun energiegebruik. Een app geeft je direct inzicht in calorieën, de verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarbij helpt het in je bewustwording, geloof me.

Heb jij een extra stok achter de deur nodig? Iemand die jou aanmoedigt en coacht?

Aarzel dan niet en bel/app me meteen voor een afspraak. Ik ga samen met jou die challenge aan en zorg voor de begeleiding die jij nodig hebt. Door enerzijds een trainingsschema te maken met regelmaat, gerichte oefeningen die je uitdagen, anderzijds door tussendoor contact houden over je voortgang en tips te geven over je patronen. Ik laat je niet los in jouw proces, vertrouw daarop!

 06-28525029

Bronnen:

#overgewicht #bmi #vitaliteit #bewegen #fitter #personaltrainer #inmill #personaltraining #coaching #gezondheid #leefstijl #beweegplan #orangept